П`ятниця
26.04.2024
10:14
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту

Конкурси та олімпіади
Стрічка новин Педпреси
Решетилівська гімназія імені І.Л. Олійника
Головна » 2011 » Квітень » 8 » Районне методичне об`єднання вчителів трудового навчання
09:09
Районне методичне об`єднання вчителів трудового навчання
11 березня 2011 року на базі Решетилівської гімназії відбулося засідання районного методичного об’єднання учителів трудового навчання. Науковці відзначають, що розвиток нових інформаційних технологій і впровадження їх в освітній простір України в останні роки наклали відбиток на розвиток особистості сучасної дитини. Могутній потік інформації,реклами, застосування комп’ютерних технологій мають великий вплив на виховання дитини і сприйняття нею оточуючого світу. Говорять, що без минулого немає майбутнього, тому невипадково було обрано тему:
«Роль учителя у збереженні традицій в сучасному технологічно-інформаційному світі.»

Учасники районного методичного об’єднання
Золотарьова О.О.,керівник РМО, відмітила,що мета учителя трудового навчання, технологій полягає в тому, щоб через працю, навички, творчість,інтерес до українських традицій та ремесел виховати максимально конкурентно-спроможну особистість, адаптовану до сучасних умов життя. Наші юні майстрині з технологічних 10-11 класів опановують різні техніки вишивок, і до закінчення школи вишивають собі весільний рушник,який буде не лише гордістю,але й показником якості,хазяйновитості та витонченого естетичного смаку. На навчальній виробничій практиці учениці 10-х класів із задоволенням шиють сучасні жіночі та чоловічі костюми, оздоблюючи їх вишивкою, бісером в народному стилі, а допомагають їм вдало поєднати сучасне з минулим та передають естафету споконвічних знань і умінь учителі технологій – Яголковська Т.А.,Золотарьова О.О.

Вироби створені руками юних майстринь
Голуб Л.Г., методист РВО приділила увагу питанню застосування інтерактивних методів у навчально-виховному процесі, зокрема на уроках технологій. Людмила Григорівна відмітила, що використання інтерактивних методів на уроках технологій та трудового навчання змінює роль учителя. Педагог із транслятора готових ідей перетворюється в помічника, який прагне допомогти учню в подоланні перешкод,що з’являються в процесі здобування знань. Зміст використання інтерактивних методик на уроках полягає в активізації пізнавальної і трудової діяльності учнів, підвищення інтересу до занять технологій та трудового навчання.
Змістовно та цікаво пройшов урок трудового навчання у 8-му класі(учитель Григорович В.С.), на якому був підведений підсумок вивченого матеріалу по темі «Українська народна вишивка». Діти захищали творчі проекти, які розробили у вигляді презентацій. Всі учні були залучені в навчальній діяльності, відбувся обмін знаннями, ідеями. Причому, все це відбувалося за умов взаємної підтримки й в атмосфері доброзичливості, що дало змогу не лише здобувати нові знання, а й розвивати пізнавальну діяльність.
Фрагмент захисту учнями творчого проекту
Учасники методичного об’єднання переглянули театралізований етно-вернісаж «Окраєць вишиваної планети». Його підготували учасники гуртка «Дивоцвіт», керівник Золотарьова О.О.(учитель трудового навчання, технології). Перед колегами барвінковим цвітом розквітли костюми,виготовлені руками юних майстринь. Крилами долі злетіли у вись вишиванки. Барвистою веселкою різнилися створені учнями Решетилівської гімназії неповторні рушники. Лунали милозвучні українські пісні у виконанні Савченко Анастасії, Маленкової Каті, Максимів Юлії, Сімьонової Ольги та колективу дівчат 11-Д класу. Веселий та запальний український танок у виконанні Черкуна Владислава та Савченко Анастасії супроводжувався оплесками вчителів. Родзинкою свята стала тітка Секлета,яка «приїхала» до нашої Решетилівки аж із Київського подолу.

Діти розповіли про звичаї та традиції рідного краю, познайомили учителів із традиціями, які вже склалися у Решетилівській гімназії. Виступ артистів відбувся на фоні виставки творчих робіт учителів та учнів гімназії. До уваги викладачів був запропонований захист творчого проекту Темник Оксани Володимирівни. Тема проекту «Сувенір до Євро 2012.Закладка» З досвіду роботи учителя – практика трудового навчання Яголковської Т.А. учителі дізналися, як необхідно правильно визначитися з вибором майбутнього виробу, які критерії необхідно врахувати та обґрунтувати. Тетяна Адамівна наголосила, що проектна методика –безперечно передова технологія, яка має великі резерви для інтелектуального та розумового розвитку дітей.
Знайомтеся –Темник Оксана Володимирівна учениця 11-Г класу Решетилівської гімназії імені І.Л.Олійника Переможець ІІ етапу та призер 3 етапу Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання. Керівник проекту: Яголковська Т.А.

 Тема проекту «Сувенір до Євро 2012.Закладка»
Оксана поділилася враженнями та розповіла, що під час виконання творчого проекту дізналася багато цікавого з історії виникнення та розвитку закладки, для переведення цифрового зображення в схему для вишивання використала спеціальну програму Pattern Maker for cross stitch – все це було новим та незнайомим раніше для неї. Дівчина зауважила, що під час захисту на обласному рівні змогла керувати своїм емоційним станом і майже не хвилювалася, бо душею відчувала підтримку Тетяни Адамівни за, що їй дуже вдячна. Оксанка сподівається, що набуті знання, практичні та теоретичні навички, які вона отримала під час підготовки до олімпіади знадобляться у подальшому. Дівчина мріє опанувати професію вчителя трудового навчання,бути гідною ученицею свого наставника.
Переглядів: 2044 | Додав: Verbavic | Рейтинг: 3.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]